Recept...
Publicerat den
Saffransbullar
100 g smör el margarin Fyllning:
5 dl mjölk 200 g rumstempererat skör
50 g jäst (söta degar) 1 dl socker
1 ½ dl socker 150 g mandelmassa
½ tsk salt 1 msk vaniljsocker
1 g saffran (2 paket)
Ca 15 dl vetemjöl Uppvispat ägg och pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och tillsätt därefter saffran. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av degspadet och lös upp jästen. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig (ca 5 minuter i maskin). Jäs 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Knåda saffransdegen på bakbord och dela sedan degen i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka och bred sedan på hälften av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär sedan i bitar.
Lägg bullarna i bakformar på plåt och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla sedan med uppvispat ägg och stör över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen, 250 grader, i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
För extra lyxiga bullar, gör 1 ½ sats fyllning!!
